18 november 2008

Tänk först, köp sen

Konsumtionssamhället går på högvarv, julklappsförsäljningen slår rekord varje år och produktreklamen följer efter oss vare sig vi vill eller inte. Det finns en anledning till att det blir allt svårare att skriva önskelistor inför födelsedagar och jular (tycker jag iallafall). Vi har ju redan allt vi behöver och lite till. Men vissa saker behöver man fortfarande köpa, och då kan det vara bra att tänka till lite innan man tar första bästa vara, eller impulsköper den billigaste produkten utan att tänka efter hur den kan vara så billig. Både för vår egen ekonomis skull och för världens bästa.

Ett bra exempel är kläder. Fina, dyra jeans av bra kvalité är nästan alltid ett mer ekonomiskt och mer miljövänligt alternativ. Kostnaden per användning om man använder ett par jeans för 1500 kr 2 dagar i veckan och de håller i 5 år är ca 3kr. Dessutom kanske de är hela nog att skänka till välgörenhet efter de 5 åren. Kostnaden per användning för ett par jeans (om vi antar att de har sämre kvalité, oftast får man vad man betalar för) för 800 kr om man använder dem 2 dagar i veckan i 2 år (om vi antar att de är utslitna eller omoderna efter 2 år) är 4 kr. Dessutom genererar ju ett par utslitna jeans ett nytt köp redan efter 2 år, vilket gör att miljöpåverkan blir dubbelt så stor med tanke på att jeans innehåller bomull, och bomull kräver enorma mängder vatten och mycket energi för att produceras.

Mat är ett annat bra exempel. Det kommer fler och fler miljövänliga (ekologiska eller närproducerade) och etiskt producerade varor (fair trade etc). Ofta kostar dessa varor mer, vilket är synd och något vår regering borde titta över för att inför eventuella subventioner. Men fram tills att det händer bör vi nog se en varas kostnad som konstant, dvs kostnaden för 100g Euroshopper-choklad är densamma som kostnaden för 100g Fair trade-choklad. På vilket sätt? Jo, även om du bara betalar 10 kr för en Euroshopper-choklad så är det någon annan som betalar resten med dåliga arbetsvillkor, giftiga bekämpningsmedel vid kakaoplantagen eller minimilön. Då kan det vara värt att betala 20 kr för samma mängd choklad om man vet att den producerats av en glad, mätt och frisk ung man vid ett närliggande kakaoplantage. Varje gång du köper Fair Trade, ekologiskt eller närproducerat, se mellanskillnaden mellan kostnaden på det billigaste alternativet och priset du betalar som välgörenhet till en medmänniska eller till världens miljö.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Du är inte så dum som du ser ut minsann! Nej, skämt och sido.. Bra sagt. Värt att tänka på!
/Challan

Anonym sa...

Hehe, Håller på att läsa om just detta just nu. Ok om jag citerar dig? /Martin

Christian sa...

Det går jättebra Martin, vilket citat var det som du gillade?

Challan, har rakat mig idag (efter att ha varit skäggig i 2 veckor) så nu kanske jag inte ser så dum ut länge ;)

Anonym sa...

Det här var ju intressant. Är det bara i vår familj som vi blir mer o mer uppmärksamma på sopor och rättvisemärkt eller är det en allmän trend? Om så är fallet borde vi se en stor förändring snart./Mamma

Anonym sa...

Det här var ju intressant. Är det bara i vår familj som vi blir mer o mer uppmärksamma på sopor och rättvisemärkt eller är det en allmän trend? Om så är fallet borde vi se en stor förändring snart./Mamma

Agga sa...

Smart kille! Hur skulle det kännas att inte köpa nya kläder? Ush vilka i-landsproblem vi har!