12 februari 2009

Bojkotta E621

Hur kan något konstgjort medel som heter E??? vara bra för oss? Vi är designade att äta vad naturen har att erbjuda och inte tillsatser som är syntetiskt tillverkade för att förstärka smaker till onaturliga nivåer, ge oss hållbarhet i 3 månader extra eller för att maten ska SE FIN UT (färgämnen). Det är skrämmande hur livsmedelsbranschen de senaste decennierna har lyckats smyga in diverse E-ämnen i vår vardagsmat utan att vi har lagt märke till det. Vissa är givetvis ganska harmlösa, medan andra nog påverkar oss mer än vad vi ännu har förstått. Skulle inte bli förvånad om man om 10 år sitter och förundras över hur dumma vi var som inte kopplade att det accelererande antalet allergier, överviktsfall, cancerformer och fyrbokstavsdiagnoser var direkt kopplat till att vi tryckte i oss onaturliga ämnen varje dag. 

Det värsta av dem (vad man vet än så länge) är E621 (glutamat). Detta ämne används som smakförstärkare, ofta för att dölja att råvarorna har blivit så processade att orginalsmaken har försvunnit. Och ja, jag är säker på att du regelbundet får i dig just detta ämne. Jag gjorde en liten köksinventering i morse av ren nyfikenhet och slogs av att tillsynes helt vanliga varor (blandkryddor är värst) innehöll E621. Uppenbarligen används det mycket i kinesisk mat och det finns t.o.m ett "syndrom" som kallas Kinamatsyndromet. Det uppstår ofta när man har ätit kinamat och upplevs som illamående, yrsel, huvudvärk och svettningar. Andra varor som man ska se upp med är smörgåsskinka, färdigrätter, dessingar och grilloljor för att nämna några.

Några forskningsresultat på tillsatsämnen som finns än så länge:

-E621 (glutamat) har visat sig ge migrän, epeleptiska anfall, allergiska reaktioner, obalans i nervsystemet (glutamat fungerar som en signalsubstans i hjärnan), illamående, agression, halsbränna och det har även visat sig vara aptitförhöjande, vilket i förlängningen kan leda till att man äter mer än kroppen kan ta hand om och göra av med (vilket leder till övervikt). Det finns indikationer på att glutamat kan påskynda utvecklingen av demenssjukdomar som Parkinson och Alzheimers. En annan studie visade även att barn med ADHD-symptom kunde ha 2.5 ggr mer glutamat lagrat i hjärnan än normalt.

-Aspartam (E951) (som är ett av de vanligaste sötningsmedlen som änvänds på produkter som kallas "sockerfria" eller "light") har i djurförsök visat sig vara cancerframkallande (blod-, bröst- och lymfcancer) och ge nervskador i hjärnan. Andra studier har visat att det är helt ofarligt, men många säger att dessa studier var beställda av diverse livsmedelsföretag med mycket sockerfria produkter. Varför chansa? I Japan är Aspartam och många andra tillsatser förresten förbjudna, och så undrar man varför japaner lever så länge...

-E1442 (Hydroxipropyldistärkelsefosfat) (hittade jag f.ö. i Becel matlagningsgrädde) innehåller två ämnen som är cancerframkallande.

Här är en bra lista över E-ämnen om du vill göra en inventering :) 

För Sverige i tiden, mot förslappning och dålig mat!!!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det är inte lätt att undvika E. Förslappningen i din konungsliga avslutning är dessvärre också svår att undvika har jag märkt./Mamma

Fredrik sa...

Läste en artikel i jular som charlotte rekomenderade. Det handlade om en familj med allergiska barn. Mamman utbildade sig till dietist och fick reda på allt detta om E-ämnen. Hon bestämde sig för att helt välja bort produkter med E i och göra allt från scratch. Hennes barn allergi har blivit mycket bättre och de påverkas inte av att umgås med hundar och katter längre, trots att de blev jättesnuviga av det innan. Så det kanske vore något =). Faktum är att jag har gjort om ganska mycket i kylskåpet senaste månaderna och äter knappt något som jag inte själv plockat ihop av råvaror. Och faktum är att jag knappt reagerade på PLaton och Ingrid och Tobias 2 katter när vi var där, något som jag var väldigt orolig att jag skulle och som jag brukar göra.

Christian sa...

Grymt Fredrik...kul att höra!
Inte lätt att undvika alla E-ämnen men de som är bevisat skadliga kan man ju iallafall låta bli...

Ing-Britt sa...

Hej! Aspartam består av två aminosyror som heter asparaginsyra och fenylalanin och som finns i våra vanliga proteininnehållandelivsmedel.Den som får hjärnskador är den som har sjukdomen PKU.Har man den sjukdomen kan man inte bryta ner fenylalanin och måste ha en speciell diet som är fenylalaninlåg. Det finns inga foskningsbevis för att man får canser av aspartam.I såfall skulle man få canser av vanlig mat, som är livsnödvändig för vår levnad.

Ing-Britt sa...

Tyvärr jag stavade fel på cancer.Kunde inte rätta till det!!