Det värsta av dem (vad man vet än så länge) är E621 (glutamat). Detta ämne används som smakförstärkare, ofta för att dölja att råvarorna har blivit så processade att orginalsmaken har försvunnit. Och ja, jag är säker på att du regelbundet får i dig just detta ämne. Jag gjorde en liten köksinventering i morse av ren nyfikenhet och slogs av att tillsynes helt vanliga varor (blandkryddor är värst) innehöll E621. Uppenbarligen används det mycket i kinesisk mat och det finns t.o.m ett "syndrom" som kallas Kinamatsyndromet. Det uppstår ofta när man har ätit kinamat och upplevs som illamående, yrsel, huvudvärk och svettningar. Andra varor som man ska se upp med är smörgåsskinka, färdigrätter, dessingar och grilloljor för att nämna några.
Några forskningsresultat på tillsatsämnen som finns än så länge:
-E621 (glutamat) har visat sig ge migrän, epeleptiska anfall, allergiska reaktioner, obalans i nervsystemet (glutamat fungerar som en signalsubstans i hjärnan), illamående, agression, halsbränna och det har även visat sig vara aptitförhöjande, vilket i förlängningen kan leda till att man äter mer än kroppen kan ta hand om och göra av med (vilket leder till övervikt). Det finns indikationer på att glutamat kan påskynda utvecklingen av demenssjukdomar som Parkinson och Alzheimers. En annan studie visade även att barn med ADHD-symptom kunde ha 2.5 ggr mer glutamat lagrat i hjärnan än normalt.
-Aspartam (E951) (som är ett av de vanligaste sötningsmedlen som änvänds på produkter som kallas "sockerfria" eller "light") har i djurförsök visat sig vara cancerframkallande (blod-, bröst- och lymfcancer) och ge nervskador i hjärnan. Andra studier har visat att det är helt ofarligt, men många säger att dessa studier var beställda av diverse livsmedelsföretag med mycket sockerfria produkter. Varför chansa? I Japan är Aspartam och många andra tillsatser förresten förbjudna, och så undrar man varför japaner lever så länge...
-E1442 (Hydroxipropyldistärkelsefosfat) (hittade jag f.ö. i Becel matlagningsgrädde) innehåller två ämnen som är cancerframkallande.
Här är en bra lista över E-ämnen om du vill göra en inventering :)
För Sverige i tiden, mot förslappning och dålig mat!!!
5 kommentarer:
Det är inte lätt att undvika E. Förslappningen i din konungsliga avslutning är dessvärre också svår att undvika har jag märkt./Mamma
Läste en artikel i jular som charlotte rekomenderade. Det handlade om en familj med allergiska barn. Mamman utbildade sig till dietist och fick reda på allt detta om E-ämnen. Hon bestämde sig för att helt välja bort produkter med E i och göra allt från scratch. Hennes barn allergi har blivit mycket bättre och de påverkas inte av att umgås med hundar och katter längre, trots att de blev jättesnuviga av det innan. Så det kanske vore något =). Faktum är att jag har gjort om ganska mycket i kylskåpet senaste månaderna och äter knappt något som jag inte själv plockat ihop av råvaror. Och faktum är att jag knappt reagerade på PLaton och Ingrid och Tobias 2 katter när vi var där, något som jag var väldigt orolig att jag skulle och som jag brukar göra.
Grymt Fredrik...kul att höra!
Inte lätt att undvika alla E-ämnen men de som är bevisat skadliga kan man ju iallafall låta bli...
Hej! Aspartam består av två aminosyror som heter asparaginsyra och fenylalanin och som finns i våra vanliga proteininnehållandelivsmedel.Den som får hjärnskador är den som har sjukdomen PKU.Har man den sjukdomen kan man inte bryta ner fenylalanin och måste ha en speciell diet som är fenylalaninlåg. Det finns inga foskningsbevis för att man får canser av aspartam.I såfall skulle man få canser av vanlig mat, som är livsnödvändig för vår levnad.
Tyvärr jag stavade fel på cancer.Kunde inte rätta till det!!
Skicka en kommentar