19 februari 2009

Bobbys löpidéer

Igår under en löprunda lyssnade jag på en podcast (ja, jag gillar multitasking som att lyssna på podcasts under löprundor och läsa böcker under inomhuscykling) med en världsberömd löpcoach från Sydafrika, Bobby McGee. Några av hans intressanta idéer är:

90/9/1-regeln - 90% av alla idrottare presterar BÄTTRE på träning än tävling, dvs träningsmängd och kvalité borde egentligen leda till en bättre tävlingsprestation än vad som blir fallet. 9% presterar EXAKT det som förväntas utifrån den träning de har genomfört. Och 1% av all idrottare presterar BÄTTRE på tävling än vad man skulle kunna förväntat sig genom att titta på deras träning. Optimalt är antagligen att ligga bland de 9%...och se till att jobba sig bort från massan (90%) om man känner att man ligger där.

Run/Walk strategy - för nästan alla som tränar och tävlar i långdistanstävlingar (som involverar löpning, typ marathons eller ironmans) strax under världsnivå (över 2.30 på marathon) kan man förbättra tävlingresultat genom att köra en springa/gå-strategi under långa träningspass OCH under tävling. Genom att gå 15 sek-1 min för varje 10 min man springer kan man lyckas hålla samma tempo (eller tom högre) sista delen av loppet vilket oftaste leder till en lägre totaltid. Ska jag testa på 75km-loppet i April så får vi se om det funkar.

Syreupptagningsförmåga och löpekonomi - Man kan förbättra sin syreupptagingsförmåga med 10-15% (individuellt) genom högintensiv träning, men hur mycket man kan förbättra sina löpresultat genom att jobba med att utveckla en bättre löpekonomi och ett bättre löpsteg har egentligen ingen gräns. Med några års löperfarenhet är det oftast inte syreupptagningsförmågan som sätter gränsen för vidare utveckling utan snarare löpsteget och kroppens tålighet för att ligga nära mjölksyratröskeln och när vi snackar längre distanser såklart muskeluthållighet i benen.

Kul idéer som det ligger mycket erfarenhet och forskning bakom. Varför lära sig allt genom trial-and-error när det finns andra som gjort misstagen åt en...

På lördag kl 05.38 bär det av. Vamos ala Playa!

Inga kommentarer: