4 februari 2009

Obama - vågar man hoppas på föränding?

2007 dog 450 000 amerikaner av hjärt-kärlsjukdomar som en följd av den enorma fetma som på vissa ställen "drabbar" mer än 50 % av befolkningen. Den amerikanska regeringen satsade 2.9 Miljarder dollar på att bekämpa hjärtrelaterade sjukdomar (är det en vild gissning att merparten av detta gick till behandling av sjukdomen snarare än förebyggande åtgärder som att minska snabbmatsberoendet, stöd till idrottsföreningar och satsningar på skolgymnastik?).

I genomsnitt dör 68 amerikaner per i år i vad som kan kallas någon form av terroristattack. 2007 satsade amerikanska regeringen 161 Miljarder dollar på att bekämpa terrorism (krigen i Irak och Afganistan inte inräknade såklart). Dessutom verkar det som om man här jobbar extremt förebyggande och attackerar fiktiva terroristgrupper som inte ännu har visat sig vara något hot, snarare än att satsa på reaktiva åtgärder som utveckling av säkerhetssystem på hemmaplan etc. Man satsade alltså 54 ggr mer pengar på bekämpning av terrorism än på den huvudsakliga dödsorsaken i landet.

Finns det någon logik i detta? Good luck Obama!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Nej det finns ingen logik. Tänk om man kunde satsa dom stora pengarna på att hjälpa till att bygga upp välmående, demokratiska samhällen istället.

Tycker att "livsmedels"- numera känd som dödsmedelsindustrin borde få ta mera ansvar för sina produkter än vad de gör nu. Det är helt sjuka innehållsförteckningar på många varor och man har ju inte tid att granska vad som är i maten man äter hela tiden. Väldigt många som är slavar under andefattiga näringsämnen och tomma kalorier i "the land of the free..". Tyvärr känns det som Europa ska vandra samma väg.

/Nicopassaren

Agga sa...

var får du tag i alla fakta?

Christian sa...

det kan man verkligen undra...dokumentärer och böcker är bra källor.

Nicopassaren>>har köpt Shantamaran nu. Ser fram emot 900 sidor på de mexikanska stränderna :)