30 mars 2009

Heja Pappa

En av mina stora förebilder när det gäller löpning är ultramarathonmannen Dean Karnazes. Dean var en helt "vanlig" amerikan fram tills sin 30-årsdag. Nu är han en ovanlig amerikan. På sin 30nde födelsedag fick han en knäpp och drog mitt i natten på sig sina gamla sneakers och sprang tills han stupade. Det tog 30 miles (typ 5 mil), och sen ringde han hem till sin nyvakna fru och bad henne köra och hämta honom. Han hamnade på sjukhus ett par dagar för att behandla sina utmattnings- och skavsårsåkommor. Men han var fast och började från den dagen (eller snarare en vecka senare när han kunde gå igen) sin seriösa satsning på ultradistanslöpning. Idag är han en av världens mest omtalade och framgångsrika ultralöpare, med ett stort engagemang för hälsa, träning och aktiv livsstil. 

Ett av Deans mer galna upptåg var att springa 50 marathons på 50 dagar (i sträck såklart) i 50 olika amerikanska delstater. Han genomförde det projektet under hösten 2006. Jag upptäckte i morse att det nu är en annan amerikan, Nick, 73 år ung, som ska genomföra ett liknande projekt men med golfklubba i handen. Han ska spela 96 18-hålsbanor på 96 dagar i 48 olika amerikanska delstater. Ska vi kalla det ultragolf? I så fall är en ny sport född :) Vad har detta med saken att göra då? Jo, Nick är inte vem som helst, utan råkar faktiskt vara Deans pappa. Kul att uttrycket "sådan far, sådan son" även funkar bakvänt. 

Och så kom jag att tänka på att min pappa minsann inte är sämre han. 53 år ung är han anmäld till sin första löptävling någonsin. En halvmara i slutet på juni. Sådan son (eller kanske söner), sådan far. Heja Pappa!!!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du glömde att jag är anmäld till Vårruset i Växjö 11/5! Vet Du någon som vill slå följe? /Mamma

Christian sa...

visste inte att du var anmäld nu. Heja Mamma också!!!