18 mars 2009

Vår, cykling och förslappning

Våren är här. Och hur firar man det på bästa sätt. Jo genom att ge sig ut på ett långt cykelpass såklart. Sitter och smuttar på dagens andra hemmagjorda cappucino. Benen är precis lagom trötta och humöret på topp. 85 km varav det mesta i motvind (kändes det som). Men så länge solen skiner så får det blåsa hur mycket det vill. Stannade även till för en timmes fika/pratstund hos Mormor och Morfar. Morfar var ute och sågade ved, 82 år gammal men still going strong. Jag älskar respektlösheten som många äldre (ja iallafall mormor, morfar och farmor) har för långa cykelsträckor. När de växte upp på 30, 40 och 50-talet var cykeln det enda naturliga transportmedlet för större delen av befolkningen. Farmor berättade i höstas när jag hälsade på henne under en cykelrunda att hon och farfar en gång cyklade till Sölvesborg (för er som inte kan Blekinges geografi är det kanske 8 mil från Karlskrona) för att gå på marknad. Sen cyklade de samma väg tillbaka samma kväll. Och de hade minsann inga racer-cyklar...

Morfar berättade idag att han cyklade varje dag till och från jobbet under många många år innan de hade råd att skaffa bil. 2.5 mil hade han, enkel väg. Och när de skulle till tandläkaren var det bara att cykla in till Karlskrona 2.5 mil, laga tänderna, och sen cykla hem "och spotta blod hela vägen". Dessutom cyklade de till Jönköping en gång för att sedan cykla hem några dagar senare.

Bilindustrins framtåg på 60- och 70-talet när varje familj skaffade sig minst en bil, har lett till en enorm förslappning. Jag vore inte förvånad om vi om några år ser medellivslängden i Sverige minska igen efter att ha ökat stadigt de senaste kanske 100 åren. När mormor, morfar och farmor och den generationen är borta så är det dags för "generation bilberoende" att bli gamla, och jag vore förvånad om de hugger ved när de är 82!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej!
Jag läste detta för Mormor o Morfar så de vet hur Du bloggar, de blev stolta.
Hälsningar från Din förslappade bilberoende moder.