4 mars 2009

Chichen Itza & Merida

Nu har vi varit i Merida i 2 dagar och slagit rekord i kulturpoang. Igar akte vi till Chichen Itza, som var den ledande Mayastaden mellan 300 och 1300 eKr. Den anses som en av varldens 7 underverk (som finns kvar idag) och maste saga att det var riktigt maktigt. Stora stenbyggnader med en 40m hog pyramid mitt i allt. Aven en av varldens forsta idrottsarenor som lockade de basta idrottsmannen pa den tiden. Imponerande vilken kunskap de hade om arkitektur, astronomi, akustik och hur de skulle utnyttja naturresurserna pa ratt satt. Efter besoket at vi en stor lunchbuffe pa en hacienda med flamencodans (tror vi) som underhallning.

Manga av de gamla Mayastaderna forstordes eller overgavs nar spanjorerna kom pa 1540-talet. Merida (som nu kanns mest som en spansk mellanstor stad) var en av de stader dar man rev gamla Mayabyggnader och anvande stenarna for att bygga upp den nya staden. Idag borjade vi dagen med en vandring i Merida med en liten sot lokal guide. Han var faktiskt kortare an Sara :) Efter det har vi varit pa 2 museer, gatt lite pa en marknad (dar vi trottnade ganska snabbt pa den standiga uppvaktningen av forsaljare eftersom vi egentligen inte ville kopa nagot speciellt) och atit en god lunch pa ett stalle som hette Cafe Chochlateria. Vad ater man dar om inte choklad. Mole ar en choklad/chili-sas som ar speciell for denna regionen sa till forratt at vi quesilladas med Mole, till huvudratt kycklingpasta med Mole och efter det en cappuccino...saklart med choklad till :)

Imorgon aker vi tillbaka till Cancun, vilket Merida-borna kallar for Mexicos Miami...ganska amerikaniserat med andra ord, for 2.5 dagars sol och bad (om vadret tillater). Vi passar pa att tacka Andreas for den spanska ordlistan...muchos gracias! Den har hjalpt oss mycket eftersom engelskakunskaperna pa vissa stallen ar minst sagt bristfalliga. Hasta la vista!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Så bra att den kom till användning.
Hoppas att de sista dagarna blir bra.Var cappuccinon godare än i Kroatien eller kanske t.o.m godare än hemma i lägenheten.

Ha det bra

Hasta la vista /Andreas

Anonym sa...

Vad skönt det låter...o gott! Så Ni kan lite spanska nu då?! Ses vi till helgen då? Kram

Christian sa...

Kroatiencappucinon var nog nästan strået vassare :) och den i Italien såklart!